Начин на приготвяне
Измиваме, обелваме и почистваме ябълките. Нарязваме ги на резени с дебелина 1 см.
Покриваме кръгла форма с хартия за печене, намасляваме и подреждаме ябълките плътно на дъното.
В купа смесваме брашното, солта, бакплувера, захарта и ванилията. Разбъркваме.
В друга купа разбиваме яйцата с олиото и млякото. Изсипваме тази смес при сухата смес и разбъркваме до хомогенност. Изливаме тази смес върху ябълките. Печем на 200 градуса около 30 минути.
Приготвяме заливката, като разбиваме всички продукти и заливаме пая с нея. Връщаме във фурната и печем още 15 минути.
Оставяме пая да се охлади напълно.
Сервираме го разрязан на парчета.
По желание поръсваме ябълковия сладкиш с пудра захар или добавяме малко сметана.