Начин на приготвяне
Да се прави шунка не е лесно - и сушена, и пушена и варена. Но ако опитате, няма да съжалявате – защото знаете какво влагате и какво получавате.
Прави се саламура от 4 литра вода, 6 с.л. сол., пипер, соев сос, бахар, дафинови листа, карамфилчета, захар, лук – нарязан на 2 и морков – нарязан на 4.
Възвира за 5 мин. След като изстине, в нея се слага месото. Престоява в хладилника 48 часа, като от време на време го обръщате и масажирате.
Превързвате го стегнато с шнура.
Поставя се в същата, но прецедена саламура във фурната, нагласена на 90°C под капак. Това е ключов момент. Температурата не трябва да превишава
90°C, в противен случай ще имате недобре сварено парче месо, а не крехка и сочна шунка. Ако не сте сигурни, използвайте кухненски термометър.
След 2 часа парчето свинско се поставя в студена вода. След като се охлади, се подсушава добре и прибира в хладилника.
Ако желаете, овкусете домашата шунка с предпочитаните от вас подправки.
Аз използвам пушен червен пипер и малко чимен на прах.