Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Варена Шунка от Свински Врат

Варена Шунка от Свински Врат

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3423
Варена Шунка от Свински Врат
Снимка: Сергей Анчев
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"От домашното по-вкусно няма, това с най-пълна сила важи за домашната варена шунка от свински врат"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 - 1.5 кг цяло парче без кост, от врат, добре оформено
  • черен пипер - 20 зърна
  • зърна бахар - 4
  • дафинов лист - 4
  • карамфил - 5
  • соев сос - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • лук - 1 главичка кромид
  • моркови - 1
  • морска сол - за предпочитане българска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Да се прави шунка не е лесно - и сушена, и пушена и варена. Но ако опитате, няма да съжалявате – защото знаете какво влагате и какво получавате.

Прави се саламура от 4 литра вода, 6 с.л. сол., пипер, соев сос, бахар, дафинови листа, карамфилчета, захар, лук – нарязан на 2 и морков – нарязан на 4.

Възвира за 5 мин. След като изстине, в нея се слага месото. Престоява в хладилника 48 часа, като от време на време го обръщате и масажирате.

Превързвате го стегнато с шнура.

Поставя се в същата, но прецедена саламура във фурната, нагласена на 90°C под капак. Това е ключов момент. Температурата не трябва да превишава

90°C, в противен случай ще имате недобре сварено парче месо, а не крехка и сочна шунка. Ако не сте сигурни, използвайте кухненски термометър.

След 2 часа парчето свинско се поставя в студена вода. След като се охлади, се подсушава добре и прибира в хладилника.

Ако желаете, овкусете домашата шунка с предпочитаните от вас подправки.

Аз използвам пушен червен пипер и малко чимен на прах.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: