Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Домашна варена шунка

Домашна варена шунка

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Домашна варена шунка1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"За мезе или за закуска - изборът е един!"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 600 г свинско каре без кости
  • за инжектиране(1 литър)
  • вода - 50 млитра
  • черен пипер - 5 зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мащерка - 1 стрък
  • хвойна - 2 зрънца, натрошени
  • салвия - 1/4 налълцана
  • чесън - 1/4 ч.л. пресован
  • за саламурата
  • вода - 1 литър
  • морска сол - 75 г + 25 г ароматизирана сол
  • за бульона
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 1 голям
  • дафинов лист - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се саламура в количество, достатъчно да покрие шунката. Пада се по 50 мл разтвор за инжектиране на 1 л саламура.

Сложете нужното количество вода с подправките да заврат и след 2 минути снемете. Оставете да се охлади.

Налейте водата за саламурата заедно с изчисленото количество сол. Пасирайте, докато солта напълно се разтвори.

С помощта на спринцовка впръскайте в месото разтвора за инжектиране на разстояние от около 3 см. Падат се около 100 мл на 1 килограм месо. Ако ви остане от този разтвор, го прецедете и го добавете към саламурата.

Сложете вътре месото - трябва саламурата да го покрие напълно, в противен случай се притиска. Покрийте съда с капак и го сложете в хладилник за 3 дена. Ежедневно свинското се обръща и се саламурата се разбърква.

След това накиснете месото в студена вода, за да се обезсоли. Водата се сменя на няколко пъти през половин час.

След това отцедете месото и го подсушете хубаво. Месото трябва да се обвие хубаво с няколко ката тензух или хасе и да се пристегне, като се завърже като бонбон.

В голяма тенджера налейте вода, сложете едро нарязаните зеленчуци (лукът не се чисти) и загрейте бульона до 80 градуса. Пуснете свинското и намалете котлона, така че да поддържа температура от 75 градуса. Така шунаката се вари около 50 минути или докато температурата достигне 65 градуса.

Месото се вади, бързо се отцежда и се слага в хладилник. Бульонът се прецежда и се охлажда също бързо в лед. След това върнете месото в изстиналия бульон и върнете в хладилника да се охлади напълно.

Напълно изстиналата домашна шунка се освобождава от плата и се попива с кухненска хартия. По желание може да я овъргаляте в любимите си ситно смляни подправки. Поднася се нарязана на тънки парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ама че тъпа рецептата,аз да не съм доктор че да се занимавам с инжекции.
15.02.2024 13:53
3
Elena Todorova
Elena Todorova
обожавам да правя шунка по тази рецепта. Защото от домашната храна, по -вкусна няма :)
25.04.2023 11:11
3