Начин на приготвяне
Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Отделете жълтъците от белтъците на яйцата в две купи. Разбийте жълтъците със захарта и какаото на прах. Разбийте белтъците на сняг заедно с щипка сол. В третата купа разбийте сладкарската сметана.
Обединете жълтъците и сметаната. Добавете на етапи и разтопения шоколад с масло. Накрая добавете и белтъците на сняг с шпатула и леки движения, за да запазите обема им. Охладете готовия мус в хладилник.
За компота загрейте сушените череши заедно с водата и захарта в съд на котлона. Добавете уискито. Гответе, докато алкохолът се изпари и сиропа се редуцира.
Сервирайте охладения шоколадов мус в десертни чаши, гарниран с компота от сушени череши и уиски.