Начин на приготвяне
Печената тиква винаги ме е връщала в разказите на Елин Пелин за Душко Добродушков, а и е един от най-лесните за приготвяне зимни десерти. Тя си остава традиционен за българската национална кухня десерт, приготвена по класическия начин - нарязана на парчета.
Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. Тя е богата на витамин С и каротин, източник е на калий, фосфор, магнезий, калций и желязо. Богата е на пектин и намалява нивото на холестерола.
Обелваме тиквата и я нарязваме на кубчета. Поставяме я в подходяща тенджера с 200 мл вода.
Оставяме я на слаб огън да покъкри за 15 минути. Прецеждаме я от водата и внимателно изсипваме тиквените кубчета в тава.
Ореховите ядки съм накиснала от вечерта. Изплакваме ги още веднъж и нарязваме част от тях на едро.
Целите ядки оставяме за аранжиране. Поливаме с меда, поръсваме с канела, като пръчицата я поставяме на дъното на тавата.
Печем в предварително загрята на 200°C градуса фурна за 30-35 минути.
Поднасяме охладена.