Начин на приготвяне
Рецептата е за 5 л оцет.
Дюлите се нарязват на едри парчета, на 4 или 6 и се варят в 3 л вода 10 мин, за да омекнат. Смилат се, намачкват се или се накълцват на ситно. Добавят се захарта, още 3 л вода и маята.
Поставят се в подходящ съд за алкохолна ферментация. След 15 – 20 дни, в зависимост от температурата, която трябва да е над 18°C, се проверяват.
Трябва да няма сладост, леко горчиво и със силен аромат на дюли и алкохол.
Прецежда се, добавя се оцетът или оцетната гъба и се налива в подходящ съд за оцетна ферментация - в случая най-добре в бидонче от минерална
вода.
В съда трябва да има достатъчно празно пространство и свободен достъп на кислород. За да стане оцетът от дюли, е необходима температура над 18°C и наличие на кислород. Времето е около 2 месеца.
Ако искате да се насладите на превъзходния вкус и аромат на дюлевия оцет, го оставете да отлежи в стъклени съдове поне 3 – 4 месеца.
Публикуваната снимка е от по-миналогодишния оцет.