Начин на приготвяне
По желание можем да накиснем ориза за продължително време, тъй като така става много по-вкусен, но не е задължитено. Измиваме го хубаво, няколко пъти, и го сипваме в средно голяма тавичка. Обелваме и нарязваме лука (на кубченца) и морковите (на фини кръгчета).
Почистваме чушките и също нарязваме. Всички зеленчуци добавяме към ориза. Домашно приготвеното накъсано на малки парчета кисело зеле изцеждаме от сока и прибавяме към останалите продукти.
Подправяме с хималайска сол, шарлан, ябълков оцет, черен пипер, червен пипер, кимион, куркума, джинджифил (на прах), тандури масала, шарена сол.
Поръсваме с на ситно нарязан пресен магданоз и разбъркваме всичко заедно в тавата. Тъй като сокът от киселото зеле е много полезен, може да се изпие суров, но може и по желание да го добавим към ориза, вместо част от водата, и това ще придаде още по-вкусен и наситен вкус на ястието.
Прибавяме водата (със /или без/ включен зелев сок) и слагаме във фурната на 250 градуса, да се пече около 40 минути. По средата на времето, в което се готви, можем да го разбъркаме внимателно и равномерно.
След като е готов, го разпределяме по порциите и поднасяме топло! Уникално вкусен ориз с кисело зеле, активиращ вкусовите ни рецептори с наситено-загряващия си вкус и аромат!