Начин на приготвяне
Ребърцата се нарязват и сваряват, като по желание, за обогатяване на бульона, могат да се добавят зеленчуци - лук, пащърнак, целина, морков и стръкове магданоз.
Бульонът се посолява, едва когато месото е готово, и тогава се прецежда.
В дълбок тиган или тенджерка се запържва наситнения праз. Слага се нарязаното кисело зеле и малко от бульона. Когато омекне към него се настъргват доматите, предварително обелени.
Щом сокчето им се изпари и ястието остане почти само на мазнина, се сипва оризът и бърка за две минути с дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус.
Всичко се сипва в тавичка и се налива бульон според изискванията за съотношение на ориза, който използвате (стандартно- 2.5 до 3 обемни части течност на 1 обемна част ориз). Може да се долива впоследствие, ако се наложи, но и самото зеле ще пуска още течност, така че имайте предвид и това.
Подредете ребърцата и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна до поемане на течността и докато оризът и зелето станат крехки, но не разварени.
Наглеждайте си ястието и ако забележите, че вече е готово, но има остатъчна течност, увеличете фурната, за да се изпари бързо и не се пресготвят продуктите.
Добър апетит!