Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Зеле и ориз с ребърца на фурна

Зеле и ориз с ребърца на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Зеле и ориз с ребърца на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Фурната е нашият помощник за приготвянето на любимото кисело зеле с ориз и свински ребърца, добър апетит"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1/2 бр. зелка
  • ориз - 300 г
  • свински ребърца - 500 г (може и телешки)
  • праз - 2 стръка
  • домати - 1 - 2 бр.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол на вкус
  • олио - 60 - 70 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ребърцата се нарязват и сваряват, като по желание, за обогатяване на бульона, могат да се добавят зеленчуци - лук, пащърнак, целина, морков и стръкове магданоз.

Бульонът се посолява, едва когато месото е готово, и тогава се прецежда.

В дълбок тиган или тенджерка се запържва наситнения праз. Слага се нарязаното кисело зеле и малко от бульона. Когато омекне към него се настъргват доматите, предварително обелени.

Щом сокчето им се изпари и ястието остане почти само на мазнина, се сипва оризът и бърка за две минути с дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус.

Всичко се сипва в тавичка и се налива бульон според изискванията за съотношение на ориза, който използвате (стандартно- 2.5 до 3 обемни части течност на 1 обемна част ориз). Може да се долива впоследствие, ако се наложи, но и самото зеле ще пуска още течност, така че имайте предвид и това.

Подредете ребърцата и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна до поемане на течността и докато оризът и зелето станат крехки, но не разварени.

Наглеждайте си ястието и ако забележите, че вече е готово, но има остатъчна течност, увеличете фурната, за да се изпари бързо и не се пресготвят продуктите.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: