Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкавелка с бели рози

Пухкавелка с бели рози

Пухкавелка с бели рози
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 7 г суха на Йоткер
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 кг (100 г за доомесване)
  • сусам
  • масло - 60 г за намазване на корите
  • тесто за декорация
  • натурално нишесте - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • вода - за омесване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тестото и оставете да втаса в топло помещение. Разделете тестото на 4 части - най-голяма, средна, малка и мъничко топче за центъра.

Най-голямата разделете на 4 части, разточете 4 обли кори, намажете с масло, подредете ги една върху друга, без да мажете последната. Разрежете ги на 8 части, но без да стигате до края.

Осемте листа обърнете назад, направете разрез по средата и промушете отдолу нагоре.

Средната част тесто оформете по същия начин, разрежете на 8 триъгълника, също ги оформете на листа и поставете във вътрешността на питката.

Малката част тесто по същия начин, тях подредете по средата върху средните листа. От най-малкото топче тесто оформете едно топче, поставете по средата, а отгоре оформете лентички, които редите като охлюв.

Оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък, поръсете със семена и печете в загрята фурна на 170 градуса.

Докато се пече питката, замесете бялото тесто и оформете розите и листата, като се разточва кора, изрязват се кръгчета и се навиват. С пръсти се оформят листенцата на розите.

Още гореща извадете питката и поставете розите, върнете при изключена фурна само за изсушаване на декорацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: