Начин на приготвяне
Нарежете лука на ситно и го разделете на две части (едната за ориза, едната за кюфтетата). Смесете всички продукти за кюфтетата и омесете хубаво до получаването на еднородна смес.
Приберете в хладилника за около 30 мин. При готовност направете малки кюфтета и ги подредете в застлана тава.
Запечете до зачервяване в загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 мин. Междувременно загрейте олиото в дълбок тиган на котлона на умерена температура. Задушете другата част на лука. Добавете доматеното пюре, босилека и сол на вкус.
Прибавете ориза и гответе за около 5 мин, като разбърквате периодично. Сипете бульона и захлупете с капак. Гответе около 15-20 мин.
Прибавете запечените кюфтенца в тигана при ориза. Гответе още около 20-30 мин. или до готовност на ориза. В последните 10 мин. добавете нарязаните маслини.