Начин на приготвяне
Предварително измитият ориз се омесва заедно с каймата и чубрицата. Правят се топчета колкото орех и се овалват в брашно.
В кипящата вода се слагат черния пипер на зърна, дафинов лист, сол на вкус, блендираните лук и морков и олиото. След 2-3 минути се пускат топчетата кайма. Варят се на тих огън 30-40 минути.
За соса яйцата, киселото мляко, лимоновият сок и брашното се пасират до гладка смес.
Изсипва се в тенджера и се бърка с дървена лъжица непрекъснато като се добавя от бульона на кюфтетата. След което се прехвърля обратно в другата тенджера.
Разбърква се непрекъснато около 5 минути и се отстранява от котлона. Поръсва се със смлян черен пипер и прясно нарязан магданоз.