Начин на приготвяне
Измиваме тиквата, нарязваме на средни по размер парчета и белим от кората. Слагаме почистената тиква в тава (огнеупорна с капак).
Поръсваме златни стафиди, кафява захар (може да увеличим или намалим количеството по вкус).
Ръсваме ванилена захар и няколко капки течна есенция ром. Наливаме малко вода и слагаме тавичката с капака във фурната.
Включваме на 200 градуса нагряване и печем с горен и долен реотан, докато тиквата омекне (приблизително 50 минути или колкото е необходимо).
Няколко минути, преди да извадим от фурната, махаме капака на тавичката и допичаме тиквата.
Сервираме печената тиква заедно със стафидите, нарязана на по-малки парченца, като сипваме в купички или чашки.