Начин на приготвяне
Обелваме тиквата и я почистваме от семената (ако предпочитате да сервирате супата в нея, издълбайте вътрешността ѝ и запазете капачето). Нарязваме я на едри кубчета (все пак ще пасираме).
Обелваме джинджифила (с големината на кутре) и го настъргваме. Праза и моркова нарязваме на кубчета. Сладкия батат обелваме и режем на едро.
Задушаваме зеленчуците - праз, морков и джинджифил, в маслото на слаб огън. Добавяме ароматните подправки, кубчетата тиква и картоф.
Заливаме ги със зеленчуковия бульон и овкусяваме със сол. Захлупваме и оставяме да къкри на слаб огън до пълното сваряване на тиквата.
След отстраняването ѝ от котлона, прибавяме натрошеното козе сирене (или друго по желание) и пасираме.
През това време запичаме леко намокрените тиквени семки в сух тефлонов тиган с малко сол.
Сервираме тиквената супа със сметана и тиквени семки.
Съвет: Много ефектно е поднасянето ѝ, когато я сервирате в издълбаната сурова тиква.
Подходящият зеленчуков бульон за тази супа е със сварени картофи, моркови, връзка магданоз и стръкче праз.
От прецедените продукти приготвям зеленчуково пюре, като добавям масло и прясно мляко.
Ароматната кремсупа от тиква е готова.