Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Класическа рецепта за пълнени пиперки с кайма

Класическа рецепта за пълнени пиперки с кайма

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Класическа рецепта за пълнени пиперки с кайма
Снимка: Sevdalina Irikova
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Толкова вкусна, толкова обичана, толкова приготвяна рецепта, че вярваме, че трябва да ѝ запазят място в музея"

Необходими Продукти

  • чушки - 800 г ( Долма или Капия)
  • кайма - 500 г свинска и телешка
  • костен бульон - 2 к.ч.
  • ориз - 1 к.ч.
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 3 бр.
  • доматено пюре - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • масло - 25 гр.
  • растителна мазнина - 1 к. ч.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • риган - 1 с.л., изсушена билка
  • сол
  • картофи - 1 бр.
  • За соса
  • яйца - 2 бр., размер М
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • бульон
  • сол
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме пиперките и внимателно отстраняваме дръжката и семенната им част. Аз лично предпочитам червените, защото ми харесва сладникавият вкус, който добре се балансира с киселиността на доматите и соса. Посоляваме леко всяка вътрешност на пиперките и ги оставяме наклонени, за да се отцеди течността.

Измития ориз накисвам в студена вода за 1-2 часа.

В касерола с нагорещена мазнина сотираме нарязаните на ситно кромид лук и морков. След като зеленчуците омекнат, прибавяме към тях последователно червения пипер, настърганите 2 домата и размитото в малко вода доматено пюре. Разбъркваме добре и добавяме отцедения ориз.

След като той промени цвета си (стъклен) го заливаме с 2 ч.ч. бульон и 1/2 к.ч. вода. Сместа усвоява водата и след като изстине е готова да бъде смесена с каймата.

Овкусяваме с черен пипер, малко сол, нарязан магданоз, стрит и изсушен риган и 1 настърган домат. С готовата смес напълваме пиперките. От картофа нарязваме тънки шайби, с които запушваме откъм отвора.

Поставяме пълнените чушки в тава за печене и ги заливаме с гореща вода, около 4 пръста.

Покриваме ги с алуминиево фолио, което отстраняваме 15 минути, за да се зачервят. Печем в предварително загрята фурна до готовност.

Приготвяме соса, като разбиваме добре яйцата, брашното и киселото мляко. Поставяме ги в касерола на умерена температура с бучка масло. При непрекъснато разбиване сгъстяваме соса за заливане на пиперките. Разреждаме с бульона при запичането им. Соса овкусяваме със сол и черен пипер и малко лимонов сок.

Поднасяме по две пиперки за порция, които заливаме с млечния сос. Аранжираме с резен лимон и стръкчета магданоз и риган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: