Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Празнична торта с крем Шантили и много шоколад

Празнична торта с крем Шантили и много шоколад

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Празнична торта с крем Шантили и много шоколад
Снимка: Мария Симова
1 / 3
01/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Как да не си поискаш всеки ден да ти е празник, когато знаеш рецептата за тази Празнична торта с крем Шантили и много шоколад"

Необходими Продукти

  • блатове за торта - 3 бр. квадратни
  • за крема
  • жълтъци - 3 бр.
  • прясно мляко - 600 мл
  • нишесте - 60 г царевично
  • захар - 130 г
  • ванилова захар - 1 пак.
  • течна сметана - 250 мл
  • карамелен сироп
  • захар - 1ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • течен шоколад - 200 г Финети
  • шоколадова глазура
  • шоколад - 100 г черен
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с крема. В метален съд с незалепващо покритие поставете жълтъците и захарта, разбъркайте. Добавете студеното мляко, нишестето и ваниловата захар, разбъркайте до еднородна смес.

Поставете съда на бавен огън и варите до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Завийте съда със стреч фолио и оставете крема да се охлади напълно.

Разбийте сметаната на пухкав крем, на части добавяйте от сварения студен крем и бъркайте непрекъснато с миксера, до получаване на пухкав крем.

За сиропа поставете захарта в метален съд, поставете съда на котлона и при непрекъснато бъркане направете карамел с желания от вас цвят (не прегаряйте захарта, защото сиропът ще горчи). Налейте внимателно водата към карамела и варите до пълното му разтопяване, оставете да се охлади.

Изрежете квадратните блатове на кръгли с диаметър 20 см, с помощта на дъното на скочаващ се ринг, запазете изрезките и започнете сглобяването на тортата.

В подходящ поднос поставете първата кора и леко намажете с карамеления сироп. С помощта на шприц направете шоколадова тънка паяжина с размекнат течен шоколад, отгоре намажете с част от крема. Така процедирате и с останалите две кори, като ги редите една върху друга. Поставете стената на скопчаващия ринг около тортата и закопчейте.

На бавен огън разтопете маслото и начупения на кубчета шоколад при непрекъснато бъркане, до гладка течна маса, оставете да се поохлади и залейте тортата отгоре и разпределете глазурата равномерно. Поставете в хладилник за да се втвърди глазурата за няколко часа.

Извадете ринга от тортата и намажете на тънко с крема от всички страни. Залепете начупените и потопени в карамеления сироп за кратко изрезки от блатовете и ги залепете отстрани на тортата, едно до друго. Отгоре върху крема направете кръгове с течен шоколад и с помощта на нож оформете паяжина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
40
30
20
12
Дай твоята оценка: