Начин на приготвяне
Бананите се обелват и намачкват с вилица. Фурмите се смилат в блендер. Яйцата, маслото и захарта се разбиват с миксер. Към тях се добавя киселото мляко и содата бикарбонат.
Постепенно сипваме брашното, към което е добавен бакпулверът, и се разбърква със шпатула, докато се поеме и стане гъсто кексово тесто. Прибавят се бананите и смлените фурми и се разбърква.
Накрая слагаме рома (или есенция ром) и ванилията, и отново разбъркваме. Получава се много гъсто тесто, което изсипваме в намазнена и набрашнена продълговата форма.
Печем в загрята предварително на 180 градуса фурна 45- 50 минути или до готовност, като най-добре е първите поне 35 минути да не отваряме фурната.
Готовият кекс трябва да пружинира при натискане с пръст отгоре или клечката да излиза суха. Охлаждаме върху решетка.
Обръщаме кекса, когато е добре изстинал, като първо с тънък нож минаваме между кекса и стените на съда.