Салпикон от морски дарове (Salpicon De Marisco)

01/12/2018
"Ястие със завладяващ вкус, което почитателите на морските дарове ще оценят подобаващо "
Приготвяне20 мин.
Готвене8 мин.
Общо28 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо316
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • скариди - 300 г пресни
  • октопод - 3 - 4 пипала, сварени
  • миди - 300 г черни, с черупка
  • рулца от раци - 8 пръчици
  • арпаджик - 100 г пресен или маринован
  • чушки - 1/2 зелена
  • чушки - 1/2 червена
  • маслини - 50 г черни, обезкостени
  • маслини - 50 г зелени, обезкостени
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • оцет - 4 - 5 с.л. ябълков или бял винен
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
  • дафинов лист - 1 бр.
  • бяло вино - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Салпикон от морски дарове е вид студено средиземномирско предястие, идеално както за летните топли дни, така и за всеки един сезон, когато имаме желание да похапнем нещо леко, свежо и вкусно. Приготвя се бързо и лесно в няколко прости стъпки:

1. Мидите се почистват, измиват и задушават с чашката бяло вино и дафиновият лист. Щом се разтворят, веднага се отстраняват от огъня.

2. Скаридите се потапят във вряща подсолена вода за около 3-4 минути, взависимост от големината им. Изваждат се и се отцеждат добре. Може да купите готови, обелени, но няма да са така вкусни, както ако си ги приготвите цели, а после обелите.

3. Двата вида чушка се режат на малки парченца и се смесват със зехтина, оцета, черния пипер и сол. Това ще бъде нашият дресинг, в който количествата могат да варират според вашите предпочитания. Аз например добавям малко повече оцет, тъй като обичам по- кисело.

4. В голяма купа се изваждат мидите от черупките, към тях се режат на кръгчета сварените пипала от октопод и рулцата от раци. Прибавят се обелените скариди, маслините и малките лукчета (могат да се заместят от обикновен кромид лук, налълцан на ситно).

5. Дресингът се сипва при така приготвените продукти за Салпикона и всичко се разбърква внимателно, за да не се смачкат мидите, които са крехки.

6. Свежото предястие се оставя от 3 часа до една нощ в хладилник и така морските дарове поемат от дресинга и стават още по- вкусни.

7. Поднася се изстудено с чаша бяло вино или розе.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Станислава Вълкова
Много богата на продукти рецепта. Обожавам морските дарове.
1
0