Оригинален сос Айоли

03/12/2018
"Защото с оригинален сос Айоли всяка паста става неустоимо вкусна "
Приготвяне4 мин.
Общо4 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 531
  • Преглеждания за месеца460
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • зехтин - 200 мл (или олио)
  • яйца - 1 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - 1 щипка или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите истински сос Айоли, са ви нужни броени минутки (1-2), пасатор и една изключително проста и лесна техника, която ако следвате, няма как да не получите перфектен резултат.

1. Налейте зехтина в удобен тънък и висок съд. Чукнете при него яйцето, изстискайте пресен лимонов сок и нарежете на едро две обелени скилидки чесън. Посолете на вкус.

2. Позиционирайте пасатора, така че да опира плътно в дъното на съда с продуктите.

3. Включете на максимални обороти и не мърдайте уреда, докато отдолу не побелее и сместа започне да емулгира. Тогава леко раздвижете на една и друга страна, опирайки в стените на съда.

4. Щом отдолу вече имате бяла и гъста смес, започнете много бавно да повдигате или изтегляте пасатора нагоре - така, докато стигнете повърхността и сместа изцяло побелее и стане гъста.

5. Съхранете соса Айоли в хладилник в добре затворен съд или поднесете веднага.

Този сос не е нищо повече от една чеснова майонеза, но с много наситен вкус и гъста консистенция. Идеален е за компания към различни ястия или предястия, хапки, картофи, риба и морски дарове, месо или просто препечени филийки.

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Величка Щърбанова
Дани, по описания от теб начин го приготвяме и на работа! Страхотен е!
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря ти за отзива, Вили, аз това знам, че е оригиналната рецепта за Айоли и тук в Испания само така се приготвя. Страхотно е наистина и как разяжда само, не можеш да се спреш :)) ,а и се комбинира със почти всичко. Обожавам го!
2
0