Начин на приготвяне
Костите се измиват и подсушават.
В голям тиган се разтопява маслото и се запържват костите и малко по-малко се добавя виното при непръснато разбъркване.
Отделно се запържват лук наситнен и нарязан чесън, разбърква се, добавя се доматеното пюре. След като са омекнали достатъчно се поръсват с наситнен магданоз и се изваждат и тигана се даглазира с малко вино.
Задушените лук и чесън се прибавят към костите и се налива водата. Ако се появи пяна тя се отстранява с решетъчна лъжица. Оставят се на умерен котлон да ври около 3-3 1/2 часа.
След това готовият бульон се прецежда през фина цедка и се налива в буркани. Трябва да има бистър и наситен карамелен цвят. Съхранява се в хладилник, може и да се замрази във фризер.
Сосът се използва като основа за приготвяне на други сосове.
Такъв сос приготвям всяка година, в интерес на истина не знаех, че така се нарича. Наливам в буркани, сварявам за няколко минути, колкото да хлътне и вакуумира капачката. Надписвам.
Ползва се по няколко лъжица, той е силно калоричен бульон, изключително полезен за ставите и костите ни.
Единственото, което добавям към варенето на зеленчуците в бульона, е парче целина.
Сосът Братен Джус е много сполучлив.