Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Буркани»Сос Братен Джус

Сос Братен Джус

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Сос Братен Джус
Снимка: marcheva14
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
230 мин.
Порции
2
"Специален сос, който да ползвате като добавка към ястия, с изключително полезно въздействие върху костите и ставите"

Необходими Продукти

  • масло - 2 с.л.
  • олио - за готвене
  • говежди кости - 2 кг
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 2 големи глави
  • магданоз - връзка
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • червено вино - 1 литър (хубаво сухо)
  • вода - 3 литра
  • черен пипер - зърна
  • сол
  • дафинови листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Костите се измиват и подсушават.

В голям тиган се разтопява маслото и се запържват костите и малко по-малко се добавя виното при непръснато разбъркване.

Отделно се запържват лук наситнен и нарязан чесън, разбърква се, добавя се доматеното пюре. След като са омекнали достатъчно се поръсват с наситнен магданоз и се изваждат и тигана се даглазира с малко вино.

Задушените лук и чесън се прибавят към костите и се налива водата. Ако се появи пяна тя се отстранява с решетъчна лъжица. Оставят се на умерен котлон да ври около 3-3 1/2 часа.

След това готовият бульон се прецежда през фина цедка и се налива в буркани. Трябва да има бистър и наситен карамелен цвят. Съхранява се в хладилник, може и да се замрази във фризер.

Сосът се използва като основа за приготвяне на други сосове.

Такъв сос приготвям всяка година, в интерес на истина не знаех, че така се нарича. Наливам в буркани, сварявам за няколко минути, колкото да хлътне и вакуумира капачката. Надписвам.

Ползва се по няколко лъжица, той е силно калоричен бульон, изключително полезен за ставите и костите ни.

Единственото, което добавям към варенето на зеленчуците в бульона, е парче целина.

Сосът Братен Джус е много сполучлив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: