Ципура по каталунски

05/12/2018
"Много начини за приготвяне на ципура има, но този ни е любим - опитайте и ще разберете защо "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 657
  • Преглеждания за месеца51
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • ципура - 500 г (2 риби, цели, без вътрешности)
  • розмарин - 2 клонки
  • дафинов лист - 1 бр.
  • бял пипер - 2 щипки
  • сол
  • За сос
  • бадеми - 100 г
  • лук - 100 г (1 глава)
  • чесън - 2 скилидки
  • доматен сос - 100 г
  • бяло вино - 120 мл
  • рибен бульон - 150 мл концентриран
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • шафран - 1 щипка
  • зехтин - 100 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе соса, като първо начукате или смелите бадемовите ядки. Заделете настрана.

Рибата измийте, подсушете и натъркайте със сол и пипер.

2. Накълцайте лука и чесъна и ги запържете в зехтина до омекване - 8 минутки. Сипете към тях бадемите, доматения сос и червения пипер и разбъркайте за кратко, след това налейте виното и гответе на отворен капак 1 минута, за да се изпари алкохолът.

3. Долейте с рибния концентриран бульон (или същото количество вода плюс 1/2 кубче рибен бульон), сложете шафрана и малко сол и гответе 15-20 минутки. Готовия сос по желание пасирайте, за да е по-гладък.

4. Рибата може да приготвите на пара или на фурна. За първият вариант използвайте уред за готвене на пара, като във водата пуснете клонките розмарин и дафиновия лист, за повече аромат може да си добавите и друг букет от предпочитани от вас аромати и подправки. Гответе ципурите на пара 15 минути.

5. Ако ви е по-лесно във фурна, просто ги положете в тавичка, поръсете с малко зехтин и отстрани или в коремчетата сложете подправките. Може да завиете и в алуминиево фолио. Гответе отново 15 минути (190-200 градуса) или докато рибата стане крехка.

6. Готовите ципури положете в плата и отстрани залейте със ароматния сос.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар