Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Патешко месо»Яхния»Патешки бутчета по каталунски

Патешки бутчета по каталунски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Патешки бутчета по каталунски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
24/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Крехки, ароматни и толкова вкусни се оказаха тези патешки бутчета по каталунски"

Необходими Продукти

  • патешки бутчета - 6 бр. парти бутчета
  • патешка мас - 40 г
  • зехтин - 80 г
  • доматено пюре - 80 г
  • бренди - 200 г
  • лук - 130 г 1 средно голяма глава
  • чесън - 8 скилидки
  • дафинов лист - 1 бр.
  • магданоз - за поръсване
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата може да използвате конфитирани или пресни горни патешки бутчета. Разликата ще е малко във вкуса и във времето на приготвяне.

Зехтинът и патешката мас се разтапят на умерен огън.

Слагат се бутчетата и се запържват до златисто.

Изваждат се, ако са конфитирани, но ако са пресни се оставят в тенджерата и се продължава нататък:

Слагат се скилидките чесън - обелени, но цели. Лукът по оригинална рецепта се добавя нарязан на едро - на четвъртини. Аз го обичам на ситно, затова го накълцвам.

Прибавя се доматеното пюре, сол и пипер и се запържва всичко за 10 минути.

Налива се брендито, слага се и дафиновият лист и се готви под капак 40 минути. Ако се ползват бутчета конфи, се добавят в този момент или малко по-късно, тъй като те нямат нужда от много термична обработка, но пък е добре да се готвят с всичко останало, за да пуснат аромат.

Ако бутчетата са пресни се проверява дали след 40 минути са готови и добре задушени и по преценка се оставят още известно време на котлона.

Яхнията се сервира с печени зеленчуци, пържени картофки или друга гарнитура по избор. Задължителен е и хубавия хляб, с който се топи от вкусния сос.

Патешките бутчета по каталунски са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: