Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунаци със заквасена сметана

Козунаци със заквасена сметана

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Козунаци със заквасена сметана
Снимка: marcheva14
1 / 9
10/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
"Светът е по-хубав и светъл, защото е огрян от тези великолепни козунаци със заквасена сметана"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. + 2 белтъка за намазване
  • заквасена сметана - 400 г
  • захар - 300 г
  • масло - 120 г
  • олио - 80 г
  • сол - 1 щ.
  • мая - 1 пакетче суха, 7 г /за 1 кг брашно + 1 ч.л./
  • брашно - около 1.4 кг
  • портокал - 2 бр., кора настъргана
  • портокал - сок - 4 с.л.
  • лимонова кора - 2 бр.
  • ванилия - 4 ч.л. екстракт (2 капсули или 4 бр. сухи)
  • ром - 2 с.л.
  • ПЛЪНКА
  • маково семе - 4 - 5 шепи големи
  • прясно мляко - 200 мл
  • какао - 2 с.л.
  • орехи - около 3 - 4 шепи, смлени по - едро
  • захар - около 2 - 4 с.л., на вкус
  • белтък - 2 бр. разбит на сняг
  • бадеми - белени за поставяне
  • стафиди - напоени предварително в ром и изцедени
  • ром - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кейкови форми, добре намаслени - 4 бр. 38/13 см

Фурна -160 градуса

Мазнината се стопява. Ако се работи с прясна мая, предварително се активира, ако се работи със суха, както аз съм работила, не е необходимо да се активира предварително, а направо се добавя към брашно и се разбърква с тел, а след това се добавя и солта.

Този козунак съм го работила изцяло в миксер.

В купата на миксера се слагат яйцата и захарта и на висока скорост се разбиват до стопяването на захарта. Добавих сметаната, сок от портокали, настърганите кори, ванилията и се разбива до хомогенност на сместа.

По-малко започнах да добавям брашното, около на 3-4 пъти, докато се изчерпа. Оставих миксера да работи на бавна скорост, докато се образува топка тесто и се отлепи от стените му. В самата купа оставих тестото да почине за около 20 мин, за да се развие глутенът.

След това започнах добавянето на хладката мазнина на слаба скорост на миксера лъжица по лъжица, но така че всяка лъжица да бъде усвоена от тестото и добавях нова. Това ми отне като време около 15 мин.

Свалих тестото и го поставих в леко намаслена купа да втасва за около 1 час. След това време го поставих на плот леко намаслен и с ръце оформях правоъгълници, за да поставя щедро плънката, а след това се навиват на руло и три по три се сплитат.

Оставих готовото сплетено тесто в намаслените форми да втаса отново за около 40-45 мин. Преди изпичането на козунаците ги намазвам с белтък, нареждам повечко белени бадеми и щедро поръсвам с кристална захар.

Пече се на 160 градуса за около 45 мин или до суха клечка (ползвам термометър за тесто и когато температурата достигне до 90-91 градуса означава, че са напълно изпечени).

Плънка:

В прясното мляко се поставя маковото семе да кипне при непрекъснато разбъркване. Сваля се от огъня и се поставя в цедка да се изцеди.

Орехите се смилат на по-едро, добавя се какаото, разбъркано със захарта, за да няма бучки, ром, стафидите и разбит белтък на твърд сняг. Всичко се разбърква и се поставя като плънка в козуначеното тесто.

Козунаците със заквасена сметана са готови.

Източник: Козунак със заквасена сметана - Elixir

Забележка: Изключителен козунак е тази рецепта на Elixir, но първа я пуска в своя кулинарен блок Ева Тонева. Ухаещ на цитруси, мек и е изцяло на конци, така, както търсим всички да направим един добър козунак.

Плетките може да са всякакви, по желание на всяка от вас.

Плънката съм я научила преди много години от една варненка и е повече от хубава, стои влажна, това допринася за по-дългото съхранение на козунака, фина и ухае на хубаво какао и с допълнението от орехите.

Пускам снимки на всички видове козунаци, които спретнах днес, а те са около 4.330 кг, в това влиза и козунак с Маскарпоне, за който съм пускала рецепта, кифлите - фльонги на Ваня Георгиева, и класически козунак, за който няма да пускам рецепта, защото вече са много такива и е повече от излишно.

За съжаление не мога за отделя снимките само за Козунак със заквасена сметана, защото от умора вече ги обърках кой какъв беше.

Благодаря Ви и светли празници желая!

Нека Бог да е с Вас и Вашите семейства!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: