Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Варива микс с лук в оризоварка

Варива микс с лук в оризоварка

Варива микс с лук в оризоварка
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
05/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • просо - 1/2 ч.ч.
  • елда - 1/2 ч.ч.
  • оранжева леща - 1/2 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч.
  • червен лук - 1/2 главичка
  • лук - 1 главичка бял
  • чушки - 1 - 2 бр. зелени или червени
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • ряпа дайкон - 1/2
  • магданоз - 1/3 връзка
  • хималайска сол - 2 ч.л. (фина)
  • шарлан - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л
  • куркума - 1 ч.л.
  • кориандър - 1 щипка
  • джинджифил - 1/3 ч.л. на прах
  • червен пипер - 1 - 2 щипки
  • домати - по желание
  • джоджен - 1/2 ч.л. сушен, ситно стрит
  • копър - 1/3 ч.л. , ситно стрити връхчета
  • кафява захар - 1/2 ч.л. тръстикова Мусковадо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме варивата - ориза, просото, елдата и оранжевата леща, и ги измиваме поне 5 пъти до леко избистряне на водата. Накисваме ги за 5-10 минути, а може и за повече (колкото повече се накисват, толкова повече набъбват, количеството се увеличава, а и много по-бързо се сваряват след това). Отцеждаме ги и ги сипваме в съда на оризоварката.

Нарязваме зеленчуците - белия и червения лук, доматите, чушките, морковите, магданоза и ги прибавяме. Добавяме и подправките - хималайската сол, шарлана, черния пипер, кимиона, куркумата, сушените ситно стрити джоджен и копър връхчета и накрая за вкус малко кафява захар.

Разбъркваме и прибавяме водата, като следваме пропорцията 1:2, а в случая имаме 2 чаши варива и съответно сипваме 4 чаши вода. Вари се в оризоварката 30 минути.

Ориенталско интересен вкус и аромат, който насища сетивата и обогатява вкусовите рецептори с нови и нови вкусове - характерни за целия свят.

Топло и сгряващо!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: