Начин на приготвяне
Смесваме варивата - ориза, просото, елдата и оранжевата леща, и ги измиваме поне 5 пъти до леко избистряне на водата. Накисваме ги за 5-10 минути, а може и за повече (колкото повече се накисват, толкова повече набъбват, количеството се увеличава, а и много по-бързо се сваряват след това). Отцеждаме ги и ги сипваме в съда на оризоварката.
Нарязваме зеленчуците - белия и червения лук, доматите, чушките, морковите, магданоза и ги прибавяме. Добавяме и подправките - хималайската сол, шарлана, черния пипер, кимиона, куркумата, сушените ситно стрити джоджен и копър връхчета и накрая за вкус малко кафява захар.
Разбъркваме и прибавяме водата, като следваме пропорцията 1:2, а в случая имаме 2 чаши варива и съответно сипваме 4 чаши вода. Вари се в оризоварката 30 минути.
Ориенталско интересен вкус и аромат, който насища сетивата и обогатява вкусовите рецептори с нови и нови вкусове - характерни за целия свят.
Топло и сгряващо!
Чудно Вкусно!