Начин на приготвяне
Пъстървите се почистват и измиват. Отстраняват се люспите с помощта на белачка за зеленчуци. Измиват се хубаво, посоляват се и се оставят да се изцедят в гевгир.
Правят се диагонални прорези в кожата на пъстървите и във всеки прорез се слага малко сол, черен пипер, шайба чесън и резен лимон. Коремчетата на рибите се поръсват отново с малко сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин.
Намазва се със зехтин и тавата и в нея се слагат рибите. Отстрани се слагат целите глави чесън, почистени само от най-външните листа, целите чери домати, обелените и нарязани на ветрило картофи, като между резените отново се слага по шайба чесън. Всички зеленчуци се посоляват и поливат с малко зехтин. Рибите също се поливат със струйка зехтин.
Цялата тава се покрива с двоен лист алуминиево фолио и се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна на средна решетка и включен вентилатор.
След това тавата се отвива, налива се бирата на дъното и се връща за още 15 минути във фурната, докато пъстървата на фурна хване апетитен златист загар всичко.
Добър апетит!
Коментари