Начин на приготвяне
Пъстървите се почистват от хрилете и вътрешностите. Люспите се почистват (за целта може да използвате белачка за зеленчуци, като плъзгате белачката в посока от опашката към главата).
Пъстървите отново се измиват под течаща вода и се оставят за кратко в гевгир, за да се отцедят от водата. По кожата на рибите се правят с остър нож диагонални разрези през 4-5 см.
Пъстървите се посоляват със сол и черен пипер отвътре и отвън (в разрезите също), поливат се (отново отвън и в коремчетата) със сока от двата лимона и се оставят настрани за 20 минути.
Във всеки прорез на рибите се слага по резенче от нарязания на шайби чесън, ако ви останат от тях ги сложете в коремчетата им. Целите скилидки чесън, нарязания на полумесеци половин лимон, розмаринът и салвията се разпределят в коремчетата.
Всяка пъстърва се слага в сложени един върху друг лист алуминиево фолио и лист хартия за печене. Полива се със зехтина и рибата се завива на пакетче. Пакетчетата се прехвърлят в тава, отгоре цялата тава се покрива с още един лист алуминиево фолио.
Тавата се слага на средна решетка в предварително загрята фурна на 200 градуса и пъстървите се пекат около 40 минути.
След това се маха горният лист алуминиево фолио, пакетчетата се разтварят и тавата се връща във фурната за 10 - 15 минути, докато пъстървите хванат апетитен загар.
Пъстървите се поднасят разпределени на порции, поливат се с отделилия се от тях вкусен сос и гарнират със свежа салата по ваш вкус.
Добър апетит!