Начин на приготвяне
Предварително загрявам фурната на 160 градуса.
В малка купа смесвам брашното, содата, солта, маточината и лимоновата коричка.
В друга купа внимателно разбивам с миксер маслото. Постепенно добавям захарта и ванилията. Един по един добавям жълтъците и разбивам сместа хубаво след всяко яйце.
Добавям половината брашно. Разбърквам и добавям млякото и лимоновия сок. Накрая добавям останалото брашно.
В медна купа разбивам белтъците на сняг. Добавям ги към тестото за блат.
Намаслявам и набрашнявам форма за блат и слагам сместа в нея - аз приготвям 2 блата и права двойна доза, която я разпределям в 2 форми. Пека блатовете в средата на фурната около 45-55 минути или докато покафенеят. Охлаждам ги хубаво.
И двата блата сиропирам с малко затоплено прясно мляко, подсладено с малко захар.
За крема:
Разтварям нишестето в 180 мл прясно мляко или вода. Слагам 1 л прясно мляко да заври заедно със захарта. Добавям разтвореното нишесте като непрекъснато бъркам. Слагам и ванилията и бъркам до сгъстяване на крема.
Крема разпределям между двата блата и отгоре.
Украсявам тортата с фондан и карамелизирани теменужки.
Оставете в хладилника за 1 нощ, за да стегне.
Коментари