Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Аспержи на пара с лек сос

Аспержи на пара с лек сос

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Аспержи на пара с лек сос1 / 2
09/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Нищо тежко днес - затова сме на аспержи на пара с лек сос"

Необходими Продукти

  • аспержи - 500 г зелени
  • кисело мляко - 400 г
  • зехтин - 4 с.л.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • сол
  • горчица - 1 - 2 ч.л.
  • лимонi - сока от 1/2
  • черен пипер - на вкус
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Аспержите се измиват със студена вода, отстранява се част от дървесинната част от основата им, това става най-лесно, като се хваща едновременно основата и върха на стъблото и леко се огъне в посока към основата.

Там, където се счупи, това е излишната част, която е за изхвърляне. Другият вариант е да отрежете около 3 см от основата с нож.

Аспержите се обелват с помощта на белачка за зеленчуци (посоката на белене е от главата към основата), разделят на малки снопчета, връзват се с конец и се слагат в кошница за готвене на пара над тенджера със солена вряща вода.

Захлупват се с капак и се оставят, докато омекнат, вадят се, пускат се в студена вода с лед, за да се охладят и да запазят цвета си и след това се отцеждат. Заливат се със сока от лимона.

Приготвя се лек сос, като в купа се разбива киселото мляко, сол на вкус, черен пипер, зехтинът, пресованата скилидка чесън и 1 ч.л. горчица.

Аспержите на пара се сервират, като във всяка чиния се налива малко сос, а върху него се слага порция аспержи. Отгоре се поръсват с една - две чаени лъжици разтопено на слаб котлон краве масло, малко сол и черен пипер на вкус.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: