Начин на приготвяне
Аспержите се измиват със студена вода, отстранява се част от дървесинната част от основата им, това става най-лесно, като се хваща едновременно основата и върха на стъблото и леко се огъне в посока към основата.
Там, където се счупи, това е излишната част, която е за изхвърляне. Другият вариант е да отрежете около 3 см от основата с нож.
Аспержите се обелват с помощта на белачка за зеленчуци (посоката на белене е от главата към основата), разделят на малки снопчета, връзват се с конец и се слагат в кошница за готвене на пара над тенджера със солена вряща вода.
Захлупват се с капак и се оставят, докато омекнат, вадят се, пускат се в студена вода с лед, за да се охладят и да запазят цвета си и след това се отцеждат. Заливат се със сока от лимона.
Приготвя се лек сос, като в купа се разбива киселото мляко, сол на вкус, черен пипер, зехтинът, пресованата скилидка чесън и 1 ч.л. горчица.
Аспержите на пара се сервират, като във всяка чиния се налива малко сос, а върху него се слага порция аспержи. Отгоре се поръсват с една - две чаени лъжици разтопено на слаб котлон краве масло, малко сол и черен пипер на вкус.
Добър апетит!