Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Мерлуза на жар с лек сос

Мерлуза на жар с лек сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мерлуза на жар с лек сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"За онези специални моменти, когато искате да впечатлите с нещо изискано и много вкусно, препоръчваме мерлуза на жар с лек сос"

Необходими Продукти

  • мерлуза - 4 бр. котлети (всеки с дебелина 3 - 4 см.)
  • лимони - 1 бр.
  • сол
  • За соса
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 2 скилидки
  • бадеми - 20 г сурови, белени (може и фъстъци)
  • хляб - 1 филийка стар (приблизително 40 г)
  • рибен бульон - 250 - 300 мл
  • бяло вино - 125 мл
  • зехтин - около 50 мл
  • магданоз - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварителна подготовка: Напалете огъня, за да е готова жарта до момента на приготвяне на мерлузата.

Накълцайте лука на много ситно и го запържете до омекване и полуготовност на слаб до среден огън. Добавете чесъна, също накълцан на ситно и бъркайте 1-2 минути.

Сипете бялото вино и оставете да се редуцира почти наполовина.

През това време в отделен тиган запечете филийката хляб в остатъка от зехтина. Прехвърлете във хаванче, начупвайки я на парченца, заедно със бадемите, също нарязани на парченца, за да е по-лесно счукването. Сложете щипка сол и смачкайте добре всичко.

Сложете рибния бульон при лука и чесъна и щом закъкри изсипете счуканите бадеми и хляб. Варете около 5 минути, овкусете със сол и черен пипер, след това по желание пасирайте за по-фин сос.

Накълцайте пресния магданоз и поръсете. Захлупете с капак, за да се запази сосчето топло, докато приготвяте мерлузата.

Рибните котлети поръсете със сок от 1 лимон (по желание може и малко повече) и натрийте с малко сол. Оставете да престоят 15 минути.

Поставете скарата на 15 см. разстояние от жарта и печете котлетите 5-6 минути от всяка страна.

Сервирайте като на дъното на всяка чиния сипвате от топлия сос (около половин черпак) и отгоре поставяте парче мерлуза.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: