Начин на приготвяне
В тавичка се слага измитият шаран, посолява се на вкус. Лимонът се нарязва на кръгчета и заедно с черен пипер се слага в шарана.
Покрай него се сипват доматите, половината гъби, разрязани на две. Полива се с половината олио и се пече в загрята на 200 градуса фурна до златисто-кафяв цвят.
Лукът и другата половина гъби се нарязват едро, морковите се настъргват на едро ренде. Пържат се до омекване в другата половина от олиото.
Прибавя се оризът, девесил и черен пипер, разбърква се. Изсипва се в друга тавичка, долива се вода, колкото да покрие, и се пече до готовност на ориза.
След готовност печеният шаран се посипва с орехи.
В чиния се сервира парче от шарана с двата вида плънка.