Начин на приготвяне
Запържваме нарязаните на ситно гъби и чесън в малко мазнина. Добавяме ориза и разбъркваме.
Добавяме виното и продължаваме да бъркаме. След като почти се изпари започваме да доливаме бульона на малки части, като добавяме течност, само след като предходната се изпари.
Съотношението ориз:течност е около 1:3. Малко преди готовност на ориза прибавяме подправките и сметаната.
Сваляме от котлона и поднасяме ризотото с настърган пармезан, който при необходимост може да се замени с кашкавал.
Съвет: В никакъв случай не мийте ориза, не слагайте цялата течност на веднъж и не го оставяйте да се развари.
Забележка: Името на ориз Арборио идва от китното едноименно селце в Северна Италия, където за първи път е култивиран и селектиран.
Сортът е с едри, бели и заоблени зърна и характерна бяла точка в средата. Уникален е с това, че при готвене увеличава няколко пъти обема си, не се слепва, а ястието придобива пищна, кремообразна структура.
Ризотото с два вида гъби е много вкусно!