Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Бухти»Въздушните бухтички на баба

Въздушните бухтички на баба

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Въздушните бухтички на баба
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
28
"Хапваш, а те направо се топят в устата - такива са въздушните бухтички на баба"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г + още при замесването
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л., равна
  • мая - 1 с.л.
  • вода - 100 мл хладка
  • сирене - 60 г
  • растителна мазнина - 500 мл
  • мас - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа пресяваме брашното, смесено със солта.

В друга купа разбиваме яйцата и настърганото на ситно ренде сирене.

Към тях прибавяме киселото мляко, смесено със содата.

В купичка с хладка вода и захар активираме маята.

Смесваме сухите и течните продукти, като замесваме меко тесто.

Тестото покриваме с памучна кърпа и го оставяме да почине 30 минути в топло помещение.

Поставяме го върху набрашнен плот. Разточваме кора с дебелина на тестото 0.5 - 0.7 см.

От нея нарязваме правоъгълници с помощта на назъбен нож за тесто.

Пържим бухтите в нагорещената мазнина до готовност от двете страни.

За да не нарушим въздушната им форма, работим с щипка, а не пробождаме с вилица.

Поставяме бабините бухти върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

Сервираме ги със сирене и мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: