Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена Питка»Питка с песто и сирене

Питка с песто и сирене

Радка СлавоваРадка Славова
Помощник Готвач
8140699336
Питка с песто и сирене
Снимка: Радка Славова
1 / 4
10/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"От онези питки, които са толкова вкусни, че не се изяждат първи, преди всичко останало на масата"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 4 бр. / едното се оставя за намазване/
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 20 г
  • брашно - около 800 г
  • За плънката
  • сирене - 300 г
  • песто - 4 с.л. готово
  • червен пипер - 3 с.л.
  • олио - 1 ч.ч.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира с 3 с.л. прясно мляко, 2 с.л. брашно и щипка захар.

В брашното се прави кладенче и се прибавят шупналата мая и всички продукти за тестото.

Замесва се меко тесто и се оставя за около 30 минути да втаса.

Готово то се дели на 3 равни части. Първата се разточва на правоъгълна кора, намазва се олио и песто. Върху нея се поставя разточена втора кора и се поръсва със сирене и червен пипер и олио. Поставя се и последната разточена кора.

Нарязват се от двете страни и се усукват към средата.

Тази плетена питка трябва да втаса за около 30-40 мин.

Питката се маже се с разбито яйце. Поръсва се със сусам и се пече в загрята фурна за 40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: