Начин на приготвяне
В топлото мляко се поставя захарта и маята. Разбърква се и се оставя за 10 минути, да се активира маята.
След това се добавят зехтинът, пресятото брашно със солта и се разбърква с миксер меко тесто за около 5-10 мин.
Покрива се купата и се оставя за 1-2 часа, докато си удвои обемът.
В тавата на фурната се покрива с хартия за печене. Тестото се разделя на топки. Сирената се настъргват на едро ренде.
Във всяка топка се разстилат на длан, поставя се от сирената. Завива се и се подреждат във формата на елха. Оставя се да втаса още за около 30 мин.
По желание поръсете топките, които са за пънче, със сусам.
Пече се питката елха на 180 °C с вентилатор (без да загрявам предварително) за 25-30 мин.
Когато празничната питка е готова, оставям да се охлажда върху решетка.
Намазвам обилно топките с песто от босилек.
Питка елха с песто и сирена е пухкава, празнична и прелестна.
Опитайте непременно и нашите коледни елхички от бисквити и класическата питка Слънце.