Патешко магре с нар и канапе от праз

10/12/2018
"Само за ценителите на добрата кухня - уханно патешко магре с нар и канапе от праз "
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 394
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • патешко магре - 2 бр. филета с кожа (350 г всяко)
  • нар - 600 г зрънца (от около 3 плода)
  • портокал - 1/2 бр.
  • праз - 200 г
  • захар - 60 г
  • сол - 1 к.л.
  • кимион - 1/2 к.л.
  • пилешки бульон - 1/2 кубче
  • канела - 1/2 к.л.
  • кориандър - 1 к.л. семенца
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна + млян за натриване на месото
  • масло - 20 г
  • балсамов оцет - 2 с.л.
  • кълнове - 1/2 шепа, от броколи или други по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете патешките магрета от ципички и остатъци от пера по кожата. Измийте и подсушете. С помощта на остър нож направете прорези по диагонал и напречно по кожата, без да стигате до месото. Ще се получат ромбове.

Натъркайте магрето с черен пипер, сол, сложете само откъм кожата.

2. В блендер или кухненски робот смелете зрънцата от нар. Прецедете през фина цедка, за да се отстранят парченцата от семената на плода. Изцедете в полученото пюре сока от половината портокал и настържете 1-2 с.л. кора от него.

3. В малък съд на умерен огън сипете 100 мл от плодовата течност и сипете към нея захарта. Варете 10 минути. Готовото сладко сипете в малка купичка, имайте предвид, че ще се втвърди.

4. Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. Останалият плодов сок (около 250-280 мл) смесете с подправките, солта, оцета, маслото и натрошеното кубче бульон. Варете 10-15 минути или до сгъстяване.

5. През това време запечатайте патешкото магре за 3 минути от страната на кожата и 1-2 минути от страната на месото. Огънят трябва да е силен.

Отделете 2-3 с.л. от патешката мазнина, отделила се от кожата и я сложете при врящия сос от нар.

6. Патешките магрета завийте в алуминиево фолио и пъхнете в загрятата вече фурна за 10-15 минути или до желана от вас степен на изпичане. Имайте предвид, че ако готвите по-дълго време дивечовото месо би станало сухо и жилаво. Добре е отвътре месцето да остане червено.

7. Докато се пече месото, сгответе праза, нарязан на кръгчета, може да го направите на пара - до омекване-8-10 минути, или запечен на тиган с малко мазнина (следете соса от нар и когато се сгъсти, го отстранете от огъня).

8. Готовото магре нарежете на филийки. В чинии подредете от праза за канапе, овкусете го с малко сол и зехтин по желание. Отгоре положете парченцата месо, залейте със соса и върху него разпределете свежите кълнове.

9. Поднесете веднага ястието в компанията на сладкото от нар, приготвено в началото.

Добър апетит!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар