Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Патешко месо»Патешко Магре»Патешко магре с нар и канапе от праз

Патешко магре с нар и канапе от праз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Патешко магре с нар и канапе от праз
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
10/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Само за ценителите на добрата кухня - уханно патешко магре с нар и канапе от праз"

Необходими Продукти

  • патешко магре - 2 бр. филета с кожа (350 г всяко)
  • нар - 600 г зрънца (от около 3 плода)
  • портокал - 1/2 бр.
  • праз - 200 г
  • захар - 60 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1/4 ч.л.
  • пилешки бульон - 1/2 кубче
  • канела - 1/4 ч.л.
  • кориандър - 1/2 ч.л. семенца
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна + млян за натриване на месото
  • масло - 20 г
  • балсамов оцет - 2 с.л.
  • кълнове - 1/2 шепа, от броколи или други по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете патешките магрета от ципички и остатъци от пера по кожата. Измийте и подсушете. С помощта на остър нож направете прорези по диагонал и напречно по кожата, без да стигате до месото. Ще се получат ромбове.

Натъркайте магрето с черен пипер, сол, сложете само откъм кожата.

В блендер или кухненски робот смелете зрънцата от нар. Прецедете през фина цедка, за да се отстранят парченцата от семената на плода. Изцедете в полученото пюре сока от половината портокал и настържете 1-2 с.л. кора от него.

В малък съд на умерен огън сипете 100 мл от плодовата течност и сипете към нея захарта. Варете 10 минути. Готовото сладко сипете в малка купичка, имайте предвид, че ще се втвърди.

Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. Останалият плодов сок (около 250-280 мл) смесете с подправките, солта, оцета, маслото и натрошеното кубче бульон. Варете 10-15 минути или до сгъстяване.

През това време запечатайте патешкото магре за 3 минути от страната на кожата и 1-2 минути от страната на месото. Огънят трябва да е силен.

Отделете 2-3 с.л. от патешката мазнина, отделила се от кожата и я сложете при врящия сос от нар.

Патешките магрета завийте в алуминиево фолио и пъхнете в загрятата вече фурна за 10-15 минути или до желана от вас степен на изпичане. Имайте предвид, че ако готвите по-дълго време дивечовото месо би станало сухо и жилаво. Добре е отвътре месцето да остане червено.

Докато се пече месото, сгответе праза, нарязан на кръгчета, може да го направите на пара - до омекване-8-10 минути, или запечен на тиган с малко мазнина (следете соса от нар и когато се сгъсти, го отстранете от огъня).

Готовото магре нарежете на филийки. В чинии подредете от праза за канапе, овкусете го с малко сол и зехтин по желание. Отгоре положете парченцата месо, залейте със соса и върху него разпределете свежите кълнове.

Поднесете веднага ястието в компанията на сладкото от нар, приготвено в началото.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: