Начин на приготвяне
Почистете патешките гърди от ципи и жилички. Направете ромбоидни разрези по кожата, без да стигате до месото. Може да ползвате две по- малки гърди или 1 голямо магре.
Поръсете месото с прясно смлян черен пипер и сушен розмарин. Втрийте добре подправките от двете страни, а сол сложете само от страната на кожата (също посредством втриване).
Поставете магретата с кожата надолу в незалепващ тиган, загрят на слаб/умерен огън. Оставете така за около 8-10 минути, за да се отдели мазнината от кожата, да добие хубав загар и да стане хрупкава.
Когато това се случи, увеличете малко огъня и обърнете патешките гърди, за да се запечатат от другата страна за около 5 минути. Ако искате месото да е по-розово отвътре, печете по-малко време, и респективно - ако искате да е по-сготвено, увеличете времето с минута/две, но не и прекалено, за да не го пресушите.
Извадете магретата в чиния и завийте с фолио, за да се запазят топли. В никакъв случай не ги разрязвайте на този етап, защото ще изтекат соковете им и няма да останат сочни.
В отделената от патешката кожа мазнина, запържете нарязаната на тънки полумесеци глава лук. Ако мазнината е твърде много, премахнете част от нея.
Пържете лука на слаб/умерен огън с щипка сол, за да омекне и започне да се карамелизира. Тогава сложете нарязани на колелца плодчета физалис и бъркайте 1-2 минути. После сипете меда, пак бъркайте за минутка/две и добавете балсамовия оцет и сока от портокал.
Гответе, докато се редуцира и сгъсти, като накрая може да увеличите огъня.
Когато сосът е готов, може да го пасирате или да оставите така.
Сложете патешките магрета върху поднос или в плоска чиния. Нарежете ги на филийки (не много тънки) и поднесете със разкошния сос.
Патешко магре със сос от физалис и мед е уникално празнично ястие.
Добър апетит!