Начин на приготвяне
Почистете патешките магрета от ципички и остатъци от пера по кожата. Измийте и подсушете. С помощта на остър нож направете прорези по диагонал и напречно по кожата, без да стигате до месото. Ще се получат ромбове.
Натъркайте магрето с черен пипер, сол, сложете само откъм кожата.
В блендер или кухненски робот смелете зрънцата от нар. Прецедете през фина цедка, за да се отстранят парченцата от семената на плода. Изцедете в полученото пюре сока от половината портокал и настържете 1-2 с.л. кора от него.
В малък съд на умерен огън сипете 100 мл от плодовата течност и сипете към нея захарта. Варете 10 минути. Готовото сладко сипете в малка купичка, имайте предвид, че ще се втвърди.
Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. Останалият плодов сок (около 250-280 мл) смесете с подправките, солта, оцета, маслото и натрошеното кубче бульон. Варете 10-15 минути или до сгъстяване.
През това време запечатайте патешкото магре за 3 минути от страната на кожата и 1-2 минути от страната на месото. Огънят трябва да е силен.
Отделете 2-3 с.л. от патешката мазнина, отделила се от кожата и я сложете при врящия сос от нар.
Патешките магрета завийте в алуминиево фолио и пъхнете в загрятата вече фурна за 10-15 минути или до желана от вас степен на изпичане. Имайте предвид, че ако готвите по-дълго време дивечовото месо би станало сухо и жилаво. Добре е отвътре месцето да остане червено.
Докато се пече месото, сгответе праза, нарязан на кръгчета, може да го направите на пара - до омекване-8-10 минути, или запечен на тиган с малко мазнина (следете соса от нар и когато се сгъсти, го отстранете от огъня).
Готовото магре нарежете на филийки. В чинии подредете от праза за канапе, овкусете го с малко сол и зехтин по желание. Отгоре положете парченцата месо, залейте със соса и върху него разпределете свежите кълнове.
Поднесете веднага ястието в компанията на сладкото от нар, приготвено в началото.
Добър апетит!