Начин на приготвяне
Почистете добре патицата, отделете дреболийките й и ги сложете леко да се сварят във вряща вода с 1 с.л. оцет. След това ги отцедете и ги накълцайте дребно.
Патицата натъркайте със сол и черен пипер от вън и вътре, а вътре я полейте с прясно отцеден лимонов сок. В малко мазнина запържете накълцания лук, добавете дреболийките и рендосаните ябълки.
След няколко минути добавете накиснатите предварително във вода или мляко филийки хляб, ориза и разбъркайте с накълцания магданоз, сол и черен пипер на вкус. Щом оризът понабъбне, напълнете с плънката патицата.
Зашийте внимателно отвора и сложете пълнената патица върху скара в тава. Патицата отделя много мазнина по време на печене и затова е добре да не е директно на дъното.
Долейте 1 ч.ч. вода и малко вино в тавата, покрийте с алуминиево фолио и сложете да се пече на 180-190 градуса за час и половина.
След това махнете фолиото, прибавете в тавата предварително облени и нарязани картофи, сложете пак решетката с патицата отгоре (може вече и без решетката) и доопечете патицата до готовност, за още около 40-тина минути.
Коментари