Начин на приготвяне
Откога не сте опитвали истинско краве масло?
Вкъщи всяка седмица ни доставят по 5 л прясно мляко от малка ферма. Имам един домашен способ за добиване на краве масло и сега ще ви го споделя.
Прецедете млякото и го сварете в голяма тенджера с незалепващо (двойно) дъно. Когато кипне, го отстранете от котлона и оставете няколко часа да изстине напълно. След което за още няколко часа го сложете в хладилник.
Пригответе си трилитров стъклен буркан с найлонова (пластмасова) капачка.
С голяма лъжица оберете хубаво каймака на млякото и слоя под него и го сложете в буркана. Добавете хладка вода - не повече от 200 мл.
Сложете найлоновата капачка и започнете да разклащате буркана. За това се иска време, не бързайте.
Аз си добивам домашното масло, когато си почивам седнала удобно на дивана или докато гледам телевизия.
Отначало се образуват малки бучици масло, по-късно и големи. Изсипете цялото съдържание от буркана в голяма купа и оставете за около час в хладилника. Кравето масло се втвърдява и лесно се отделя от млякото.
Съхранявайте в кутия с капак в хладилника и консумирайте до 5-6 дни. Насладете се на домашния вкус.
Да ви е вкусно!