Начин на приготвяне
Сиренето настъргвам на едро ренде. Сусамовите семена запичаме за минута в нагорещен тефлонов тиган.
Смесваме ги със сиренето. Маслото разтопявам на водна баня. Тъй като то е домашно приготвено, го съхранявам в малки кутийки във фризера.
Вкусът и аромата на изпечената баница с него е божествен. С четка намазвам дъното на тавата с растителната мазнина. Първо подреждаме две кори на дъното на тавата.
Поръсваме ги с по 2-3 с.л. от сиренето. Следва един брой кора, намазана с масло, сирене и пак кора с масло. В последователен ред завършваме реденето на печивото, докато корите свършат.
Баницата става въздушна и пухкава, защото между всяка кора слагаме плънка и масло. Нарязваме я на квадрати. Приготвяме заливката ѝ, преди да я поставим в загрятата фурна. За целта разбиваме яйцата с пасатор и към тях прибавяме газираната вода.
Заливаме корите внимателно, като изчакваме те да попият равномерно от течността. Прокарвам острието на нож между стените на тавата и корите, ако те са залепнали.
Печем в умерена фурна на 180 градуса, покрита с фолио. 10 минути, преди да я извадим махаме фолиото, за да хване златиста коричка.
След печенето ѝ веднага я обръщаме върху две купи, за да остане пухкава и сочна. След като олъхне обръщаме тавата и я нарязваме. Апетитно ухаеща на масълце, я поднасяме топла, с кисело млекце.
Баницата с домашно масло е готова.
Коментари