Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с домашно масло

Баница с домашно масло

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Баница с домашно масло
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Наистина царицата на баниците - най-вкусната баница с домашно масло"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини
  • сирене - 450 г смес биволско/краве
  • масло - 120 г домашно
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • яйца - 5 бр.
  • газирана вода - 250 мл
  • сусам - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сиренето настъргвам на едро ренде. Сусамовите семена запичаме за минута в нагорещен тефлонов тиган.

Смесваме ги със сиренето. Маслото разтопявам на водна баня. Тъй като то е домашно приготвено, го съхранявам в малки кутийки във фризера.

Вкусът и аромата на изпечената баница с него е божествен. С четка намазвам дъното на тавата с растителната мазнина. Първо подреждаме две кори на дъното на тавата.

Поръсваме ги с по 2-3 с.л. от сиренето. Следва един брой кора, намазана с масло, сирене и пак кора с масло. В последователен ред завършваме реденето на печивото, докато корите свършат.

Баницата става въздушна и пухкава, защото между всяка кора слагаме плънка и масло. Нарязваме я на квадрати. Приготвяме заливката ѝ, преди да я поставим в загрятата фурна. За целта разбиваме яйцата с пасатор и към тях прибавяме газираната вода.

Заливаме корите внимателно, като изчакваме те да попият равномерно от течността. Прокарвам острието на нож между стените на тавата и корите, ако те са залепнали.

Печем в умерена фурна на 180 градуса, покрита с фолио. 10 минути, преди да я извадим махаме фолиото, за да хване златиста коричка.

След печенето ѝ веднага я обръщаме върху две купи, за да остане пухкава и сочна. След като олъхне обръщаме тавата и я нарязваме. Апетитно ухаеща на масълце, я поднасяме топла, с кисело млекце.

Баницата с домашно масло е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Със сигурност ще я приготвя!
20.05.2018 14:01
1
Покажи всички подкоментари
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
А как само ухае! Този ден пропускам диетите и се наслаждавам на топлата баничка.
19.05.2018 21:37
Яница Николова
Яница Николова
Изглежда апетитно!
18.05.2018 22:51