Кюфтенца в разкошен сметанов сос

14/12/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8884993271
"И поотделно са хубаво, но комбинацията от сочни кюфтенца и сметанов сос, който гали небцето, е направо неустоима "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 961
  • Преглеждания за месеца474
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • За кюфтенцата
  • кайма - 500 г смес
  • лук - 1/2 средна глава
  • магданоз - 3 с.л. сушен
  • яйца - 1 бр.
  • алкохол - 1 с.л. (ракия, ром, бренди, водка)
  • кимион - 1 ч.л. млян
  • индийско орехче - 1 ч.л. мляно или прясно настъргано
  • сол - 1 с.л. равна
  • черен пипер - на вкус
  • За сметанов сос
  • готварска сметана - 400 г
  • лук - 1 глава, голяма (200 - 220 г)
  • кафява захар - 1 с.л.
  • масло - 30 г
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • бульон - 1 кубче говежди
  • вода - 200 мл
  • нишесте - 1 с.л. царевично
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • магданоз - свеж за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Омесете каймата с яйцето, алкохола, всички подправки, солта и скълцания на много ситно лук.

Оставете да престои няколко часа в хладилник и след това от нея оформете кюфтенца, малко по-големи от орех.

2. Подредете кюфтетата в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути или до приятен загар.

3. Докато се пекат накълцайте лука и го запържете до омекване в загретите масло и зехтин. Добавете захарта и щипка сол и разбъркайте за още минута - две.

4. В 200 мл. вода разтворете нишестето и кубчето бульон. Сипете при лука, разбъркайте за кратко и налейте и сметаната.

5. Добавете черния пипер и варете сосчето 10 минути на умерен огън, за да не изкипи сметаната. Може да варите и малко повече до желаната от вас гъстота.

6. След като са готови кюфтенцата, пуснете ги във врящия сос за около 4-5 минути.

7. Поднесете ястието поръсено с прясно накълцан магданоз.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар