Начин на приготвяне
Фурна - 175 градуса.
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Работи се с миксер.
В купата на миксера се разбива маслото до крем или около 2 минути на висока скорост. Добавя се захарта и се разбива до гладка смес, около 4 мин. отново на висока скорост.
Наведнъж се прибавя брашното и се разбърква на ниска скорост, докато се приеме. Ако тестото е прекалено меко, това зависи от мекотата на маслото, се завива във фолио и се оставя за 15 минути в хладилник, но не е задължително, защото това тесто не лепи по ръката.
Дели се на две части. Всяка се поставя между две хартии за печене и се разточва с дебелина около 5/6 мм. Така разточеното тесто заедно с хартията се оставя на студено, докато напълно замръзне и стане много твърдо.
По този начин се печели малко време, защото то вече е разточено, готово за работа и остава само да се изрежат кръговете /формите. Тъй като се приготвят за Коледа може да се използват различни коледни формички, елхи, звезди, еленчета и други, но традиционно се приготвят бисквитите в кръгла форма.
Формата за изрязване е около 6/7 см и задължително от едната страна е вълнообразна. Този момент с вълнообразната форма на бисквитата се загуби при печенето, може би е необходима по-едра вълнообразна формичка.
Подреждат се в тавата за печене с разстояние една от друга. Пече се на 175 градуса - около 13/15 мин.
Тази бисквита има изразен златист цвят от другите маслени бисквити, малко повече е препечена, за да бъде приятно хрупкава.
Разтопява се 90 г полусладък шоколад на водна баня на умерен котлон. След като се разтопи се сваля от котлона и се прибавя останалото количество шоколад, много ситно нарязан. Разбърква се до стопяването му.
Всяка бисквита от едната страна се потопява в шоколад. Подреждат се върху хартия за печене, докато се втвърди шоколадът.
Бисквитите се съхраняват в кутия/стъклен буркан за бисквити и имат срок на годност около 2-3 седмици. Може и да се замразяват.
Тази бисквита е фина и в нея не присъстват никакви аромати, като ванилия екстракт или други. Основен аромат е маслото, затова тя се работи само с висококачествено масло.