Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода. Оставете да шупне за 7-8 минути.
Пресейте брашното в купа, заедно със солта. Направете кладенче, в което сипете млякото и шупнатата мая.
Замесете меко тесто, добавяйки си брашно, колкото е нужно, докато постигнете гладкост и спре да ви лепне. Намазнявайте пръстите си с олиото, за да ви е по- лесно.
Оставете тестото в купата и покрийте с кърпа. Изчакайте да удвои обема си- около 1 час.
Разточете на дебела кора, малко по-малко от сантиметър. С остър нож изрежете ромбоидни бухтички.
Намазнете обилно дъното на тавичка и в нея подредете на разстояние бухтите. Всяка от тях намажете с обилно количество от олиото и оставете на топло да бухнат за около 30-40 минути.
Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете пухкавите бухти докато почервенеят- около 30 минути. Може накрая да увеличите фурната до 200 градуса, за по- бърз загар, но не ги препичайте прекалено, за да не изсъхнат (изпечете на 2-3 пъти, взависимост от големината на тавичката ви).
Докато са горещи, намажете с масло и завийте с кърпа, за да омекнат. Щом са почти изстинали поръсете обилно с пудра захар и поднесете. Невероятно вкусни бухти с кисело мляко на фурна.
Виж също как да не стават мазни бухтите.