Начин на приготвяне
Накисва се боба от вечерта и оставяме за една нощ. Вари се до готовност в посолена вода и отцеждаме само гъстата част. Сипва се в правоъгълна тавичка.
Загрява се половината олио и запържваме ситно нарязан лук и настърган морков да омекнат.
Добавят се чушки, нарязани на ивици, разбърква се и овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица. Сместа се сипва и разбърква с боба в тавата.
В същия тиган се загрява останалото олио и запържаме малка глава лук до златисто.
Добавя се лъжица брашно, червен пипер и нарязани домати от консерва. Разбърква се, наливаме малко вода и поръсваме с подправки. Сместа се сипва при боба и разбъркваме добре.
Поръсва се с чубрица и сух джоджен, поставят се две-три люти чушки и печем в загрята фурна на 180 градуса, да остане на мазнина. Сервираме порция, поръсена с магданоз.
Вкусно и чудесно предложение за боб на фурна за Бъдни вечер. Да ви е вкусно!
Забележка - ако не обичате лютиво, печете без люти чушки, защото бобът се овкусява и става с пикантен вкус!
Коментари