Начин на приготвяне
Бобът се измива добре и се накисва от предния ден в студена вода. На сутринта я изхвърляме, отделяме изплувалите зърна и слагаме боба в тенджера. Наливаме студена вода 3-4 пръста над боба и поставяме съда на умерен огън.
След като заври, изхвърляме първата вода и наливаме гореща. Този път тя трябва да е един пръст над варивото.
Оставяме боба да къкри съвсем леко около 1/2-1 час на слаба температура. През това време приготвяме зеленчуците за запръжката. Измиваме ги и ги почистваме. Сухата чушка сме накиснали предварително в малко хладка вода.
Нарязваме на ситно лука, праза, пиперката, сухата чушка и моркова. Лютата чушка се пробожда на 2-3 места с върха на ножа.
В загрялата растителна мазнина сотираме под капак нарязаните продукти, докато омекнат. Накрая прибавяме ароматните сухи подправки, червения пипер и доматената салца.
Изцеждаме сварения боб, като запазваме около 250-300 мл от водата. Към него прибавяме задушените зеленчуци и овкусяваме със сол.
Приготвяме глинен съд или тава за запичането, в която изсипваме варивото. Прибавяме водата от варенето и разбъркваме добре.
Поставяме печивото в предварително загрята на 180°C фурна и печем ястието, до изпаряване на течността.
Поднасяме печения боб с натрошена люта пиперка, комат хляб, овкусена сланина и студено руйно вино.
Да ви е сладко!