Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Постен боб на фурна със сушени чушки

Постен боб на фурна със сушени чушки

Постен боб на фурна със сушени чушки
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
10
"Класическа рецепта 2 в 1 - боб и сушени пълнени чушки с боб на фурна. Прекрасно предложение за вкусна постна вечеря."

Необходими Продукти

  • боб - 600 г
  • морков - 2 бр.
  • лук - 4 глави
  • олио - 50 мл
  • джоджен - шепа
  • червен пипер - 3 с.л.
  • сол
  • сушени чушки - 11 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва от предната вечер във вода.

Сутринта сушените чушки се накисват във вода.

На следващия ден водата от боба се изсипва и се сипва студена вода.

Лукът се почиства и нарязва на ситно. Морковите се обелват и измиват. Нарязват се на кубчета. Зеленчуците се добавят в тенджерата при боба. Слагат се на силен котлон докато се надигне боба.

Долива се със студена вода в тенджереата, за да падне боба на дъното. Завира и се намаля котлона да ври на бавен огън. Когато бобът е почти готов се добавят олиото, червения пипер и джоджена. Овкусява се със сол.

Когато бобът е сготвен, чушките се отцеждат и се пълнят с боб. Нареждат се в тава. Сипва се още от боба, както и от бульона му. Слага се във фурната и се запичат.

Постният боб на фурна със сушени чушки е от любимите ястия в празничната трапеза на Бъдни вечер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: