Начин на приготвяне
Бобът се накисва от предната вечер във вода.
Сутринта сушените чушки се накисват във вода.
На следващия ден водата от боба се изсипва и се сипва студена вода.
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Морковите се обелват и измиват. Нарязват се на кубчета. Зеленчуците се добавят в тенджерата при боба. Слагат се на силен котлон докато се надигне боба.
Долива се със студена вода в тенджереата, за да падне боба на дъното. Завира и се намаля котлона да ври на бавен огън. Когато бобът е почти готов се добавят олиото, червения пипер и джоджена. Овкусява се със сол.
Когато бобът е сготвен, чушките се отцеждат и се пълнят с боб. Нареждат се в тава. Сипва се още от боба, както и от бульона му. Слага се във фурната и се запичат.
Постният боб на фурна със сушени чушки е от любимите ястия в празничната трапеза на Бъдни вечер.