Начин на приготвяне
Традиционните коледни масленки Полворонес (Polvorones) присъстват на всяка испанска трапеза през коледните и новодишни празници.
Името им идва от Polvo, което означава прах и това показва тяхната изключително фина и буквално прахообразна консистенция, която при консумация се топи в устата и превръща в ефирни частици, които доставят наслада на небцето.
Поднасят се след приключване на празничният обяд или вечеря, заедно с Кава (испанско пенливо вино), Сайдер или сладък ликьор.
Приготвят се много лесно в няколко прости стъпки:
Брашното се пресява в широка тавичка и се разпределя равномерно по дъно. Запича се в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 9-10 минути, след това се изважда, разбърква добре и отново се заравнява и пъха във фурната за още 9-10 минути. Трябва да се наглежда, за да не потъмнее и припече прекалено, тъй като всяка фурна е различна.
Леко покафенялото брашно се оставя да изстине напълно. Ако го оставите за едно денонощие, още по-добре.
Захарта и лимоновата кора (само жълтата част) се смилат заедно в блендер, за да се получи фина лимонова захар.
В купа се смесват брашното, меката мас, захарта и канелата и карамфилът. Постепенно се замесва тесто. Меко е, но това да не ви притеснява.
Формирайте топка от тестото и я разточете между два листа хартия за печене. Трябва да е с дебелина около 1.5 см.
Изрежете кръгли сладки, захващайте ги с шпатула и прехвърляйте в тавичка. Изрезките от тестото съединявайте и използвайте отново като нарежете цялото тесто.
Печете в загрята на 200 градуса фурна за 14-15 минути.
След като извадите Полвороните, не ги пипайте, защото лесно ще се разпаднат. Оставете ги за 15-20 минути минимум. След като масленките изстинат напълно, може да ги поръсите с пудра захар и поднесете.
Полвороните трябва да се съхраняват в добре затворен съд.
Да ви е сладко и Весели празници!
Коментари