Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Масленки»Испански коледни масленки (Polvorones)

Испански коледни масленки (Polvorones)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Испански коледни масленки (Polvorones)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
22/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
20
"Трапезата за Коледа е най-добре да е интернационална, защото вкусните сладки от всички страни заслужават да бъдат опитани"

Необходими Продукти

  • брашно - 375 г
  • захар - 150 г
  • свинска мас - 180 г стайна температура
  • лимон - 2 бр. малки/средни (кората)
  • канела - 1 щипка
  • карамфил - 1 щипка, смлян
  • пудра захар - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традиционните коледни масленки Полворонес (Polvorones) присъстват на всяка испанска трапеза през коледните и новодишни празници.

Името им идва от Polvo, което означава прах и това показва тяхната изключително фина и буквално прахообразна консистенция, която при консумация се топи в устата и превръща в ефирни частици, които доставят наслада на небцето.

Поднасят се след приключване на празничният обяд или вечеря, заедно с Кава (испанско пенливо вино), Сайдер или сладък ликьор.

Приготвят се много лесно в няколко прости стъпки:

Брашното се пресява в широка тавичка и се разпределя равномерно по дъно. Запича се в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 9-10 минути, след това се изважда, разбърква добре и отново се заравнява и пъха във фурната за още 9-10 минути. Трябва да се наглежда, за да не потъмнее и припече прекалено, тъй като всяка фурна е различна.

Леко покафенялото брашно се оставя да изстине напълно. Ако го оставите за едно денонощие, още по-добре.

Захарта и лимоновата кора (само жълтата част) се смилат заедно в блендер, за да се получи фина лимонова захар.

В купа се смесват брашното, меката мас, захарта и канелата и карамфилът. Постепенно се замесва тесто. Меко е, но това да не ви притеснява.

Формирайте топка от тестото и я разточете между два листа хартия за печене. Трябва да е с дебелина около 1.5 см.

Изрежете кръгли сладки, захващайте ги с шпатула и прехвърляйте в тавичка. Изрезките от тестото съединявайте и използвайте отново като нарежете цялото тесто.

Печете в загрята на 200 градуса фурна за 14-15 минути.

След като извадите Полвороните, не ги пипайте, защото лесно ще се разпаднат. Оставете ги за 15-20 минути минимум. След като масленките изстинат напълно, може да ги поръсите с пудра захар и поднесете.

Полвороните трябва да се съхраняват в добре затворен съд.

Да ви е сладко и Весели празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Ruska Krasimirova
Ruska Krasimirova
Благодаря, за рецептата . Станаха страхотни.
03.01.2020 18:02
1
1
Покажи всички подкоментари